Ako si vybrať správne obrusy? Podľa čoho si vyberať? Ako sa mi táto investícia vráti? Skutočne potrebujem kvalitné obrusy?
Obrus je základným prvkom kultúry a hygieny stolovania. Obrus je symbolom tepla, útulnosti, pohostinnosti a vzťahu s osobou, ktorá sadá za prestretý stôl.
V súčasnosti je obrus aj vyjadrením úrovne reštaurácie, jej zámeru, smerovania. Podľa mňa dokonca základným prvkom image a marketingu reštaurácie.
Potrebujem do reštaurácie obrus na stôl?
“Čaro prikrytého stola.” Začnem rozprávkovým nadpisom, ktorý som našla pri písaní tohto článku a zároveň vyjadruje všetko k tejto téme.
Predstavte si ako sadáte za “holý stôl”…Čo Vás napadlo? Mňa nič 🙂 Tak to je.
A teraz stôl s čistým bielym obrusom, s jednou sviečkou a kvetom.
Myslím, že rozdiel je jednoznačný. Obrus sa vždy prestieral pred hosťa na znak úcty a čistoty podávaného jedla.
Ide o pocit. Práve pocit a emócie spojené s obsluhou a starostlivosťou o hosťa, sú základom úspešných reštaurácií.
Ako si vybrať kvalitný obrus?
“Aký hosť, taký obrus.” Znie slovenské porekadlo. A čo keby sme ho obrátili? Aká reštaurácia, taký obrus.
Otázky, na ktoré si je dobre zodpovedať pred kúpou obrusov:
- Kupujete obrusy na denné stolovanie alebo na sviatočné a výnimočné prestieranie?
- Aký štýl, aký image má Vaša reštaurácia?
- Čím ste výnimoční?
- Aký druh jedla podávate? Podľa toho k Vám prichádzajú aj hostia.
- Aké farby sú vo vašom interiéri a akými novými farbami ho môžete oživiť?
- Je možné použiť aj vzorované obrusy?
- Periete si obrusy sami alebo v práčovni?
- Aké materiálové zloženie uprednostňujete?
Vybrať si obrus do reštaurácie…vyzerá ako jednoduchá úloha. Určite môže byť jednoduchá, ak si zodpoviete predchádzajúce otázky alebo sa poradíte s odborníkom.
Poradím vám pár možností ponuky obrusov:
A) Prečo si vybrať či nevybrať biely damaškový obrus?
Asi pred rokom som bola na školení v štýlovom hoteli za Bratislavou. Moderný naturálny interiér, profesionálny personál, skvelé jedlo.
Pri obede som si všimla ako nastierali čisté damaškové obrusy. Doslova a do písmena obrusy pri ukladaní na stoly boli nepoužiteľné. Neboli totiž vyžehlené.
Áno damaškové obrusy vyžadujú dôkladnejšiu prípravu pred použitím ako menej krčivé polyesterové obrusy.
Stratégia tohto hotela bola v ekológii a v udržateľnom prístupe k ochrane životného prostredia.
Je na rozhodnutí managera, či bude obrus súčasťou prezentácie celého hotela aj napriek zvýšeným nákladom na údržbu. Alebo obrusom bude venovať minimálnu pozornosť, čo sa odráža na celkovej atmosfére, ktorú nasávajú práve hostia.
Určite je náročnejšie udržať damaškový biely obrus “v perfektnom“ stave na rozdiel od teflónového obrusu so vzorom.
B) Prečo si vybrať či nevybrať vzorovaný teflónový obrus?
Jeden z našich klientov, ktorý je skúseným hoteliérom, kúpil polyesterové obrusy so vzorom. Pred tým roky používal „damaškovú klasiku“.
Reštaurácia hotela slúžila predovšetkým na denné menu s veľkým počtom stravníkov. Asi po mesiaci nám dal výbornú referenciu na ich údržbu.
Úsporu za výmenu damaškových obrusov za polyesterové obrusy s teflónovou úpravou, vypočítal za rok v stovkách eur.
Dnes si už môžete sami navrhnúť vzory a potlače obrusov, ktoré skvele zapadnú do vášho interiéru. Spojíte tak úsporu s estetikou.
PRÍKLAD:
Dajme tomu, nech počítame s výmenou 1 obrusa na 2 eurá, s celkovou manipuláciou personálu.
V reštaurácii je 20 stolov. Ak obrus vymením 2x za týždeň a nie 3x za rovnakú dobu, ušetrím aj na práci personálu
a aj na praní obrusov.
T.j.: 20 stolov x 2 ušetrené EURÁ = za týždeň 40 EUR na výmene obrusov.
C) Veľké okrúhle, oválne alebo obdĺžnikové obrusy?
Nábytok reštaurácie podmieňuje výber obrusov podľa tvaru, veľkosti a štýlu interiéru. Každá reštaurácie hľadá tie svoje obrusy: veľké okrúhle obrusy, atypické oválne obrusy, obdĺžnikové, štvorcové alebo šerpy na dekorovanie stola.
Okrúhle obrusy s priemerom nad 200cm do 320cm si môžete objednať, len je to podmienené materiálom, z akého sa šijú.
Ak hľadáte ponuku rozmerov obrusov, potrebujte k priemeru alebo rozmeru stola prirátať aj previs. Štandardne sa previs ráta okolo 20-30cm.
PRÍKLAD:
Ak máte priemer stola 90cm a potrebujete aby previs bol 30cm, priemer ušitého obrusu by mal mať 150cm. Rovnako sa prirátava previs aj pri obdĺžnikovom obruse k šírke aj dĺžke.
Pozor! Preverte si u dodávateľa, ak kupujete okrúhle obrusy, že materiál má rovnaké zrážanie po osnove ako aj po útku (rovnaké zrážanie v oboch smeroch, aby ste po praní nemali z kruhu elipsu). Ak kupujete veľké obrusy uprednostnite polyester. Polyesterové obrusy sú rozmerovo a farebne stálejšie v porovnaní s bavlnenými obrusmi.
D) Kvalita versus šetrenie nákladov
Možno ste si už položili otázku či je niečo medzi tým.
Klasické obrusy, ktoré budú korunou krásy vašej reštaurácie a zároveň nebudú tak náročné ako pravé damaškové obrusy?
Dnes si môžete vyberať. Nové obrusy v posledných rokov sú spojením “estetiky damaškových” a “úspory polyesterových”.
Sú to väčšinou obrusy s vyššou hmotnosťou, so zmesovým materiálovým zložením a teflónovou úpravou.
Tu vám chcem pripomenúť dlhodobú životnosť zmesových obrusov , finančne výhodné pranie pri nízkych teplotách a nenáročné žehlenie .
Na záver si zopakujme, na čo myslieť pri kúpe obrusov do reštaurácie:
- akú atmosféru chcete pre svojich klientov vytvoriť spolu s podávaným jedlom
- významom obrusov a ich dizajn v rámci vašej prevádzky
- zmenu – čo nové by príjemne prekvapilo vašich stálych zákazníkov ( …väčšina z nás sa rada nechá prekvapiť.)
- s čím ste neboli doteraz spokojní pri používaní obrusov
- spokojnosť s práčovňou, kde dávate prať obrusy – často sú to práve nedostatky pri ošetrovaní textílií, ktoré ovplyvňujú ich životnosť a celkový dizajn prestierania v reštaurácii
- aké vlastnosti by mali mať nové obrusy (málo krčivé, jednoduché ošetrovanie a pod.)
- premyslieť si, či potrebujete len veľké obrusy alebo k nim chcete kombinovať aj šerpy
- aký previs má mať obrus
Pokiaľ hľadáte ešte viac informácií o obrusoch, pozrite si našu ponuku: http://www.ovitex.sk/restauracny-textil/obrusy/
Neodmysliteľnou témou k obrusom sú banketové sukne, o ktorých článok už pripravujeme.