Životný štýl máme každý iný. Záleží na mnohých faktoroch, ale jeden je rovnaký pre všetkých: doba v akej žijeme. Prostredie vytvárajúce väčší stres, zážitok s obdobím vírusovej pandémie, strach z vojny mnohých z nás zasiahol hlboko. Niektorý to vôbec nezvládli filtrovať a tak ich čaká cesta späť do seba, do podstaty lásky. Možno ste v spomínaných obdobiach aj Vy začali viac premýšľať o inom stravovaní alebo ste objavili lásku k pečeniu, či vareniu pre rodinu a blízkych.
Strava a psychika
Za posledných pár rokov sa tempo práce vďaka technológiám rapídne zvýšilo. Pre ľudí sediacich za počítačom to znamená nie len lepší tok informácií, no o to väčšiu psychickú záťaž. Dlhodobá sedavá práca s počítačom zaťažuje nie len fyzické telo, zdravie a vitalitu chrbtice, ale aj zrak a kardiovaskulárny systém. Samozrejmé pri jednostrannej monotónnej práci je človek bytostne sústredený na predmet činnosti a celé hodiny ostáva mimo sociálneho kontaktu. Sedavá práca vyzerá na prvý pohľad jednoducho, no má dve nástrahy: prvou je náročné psychické sústredenie pre každé slovo, číslo a súvislosti, ktoré nie je vidieť a druhou je statické zaťaženie jednostrannej neprirodzenej polohy tela.
Táto téma by potrebovala samostatnú kapitolu. Ide o veľkú tému pre ľudí pracujúcich s počítačom a mnohé firmy už vytvárajú zdravšie pracovné podmienky. U nás vo firme sme už absolvovali workshop správneho aktívneho sedenia a zdravé dýchanie s Tinou Penxovou – https://zdravedychanie.sk/. A čo sa týka stravovania, začali sme asi pred 10 rokmi. Objavovať ako zdravá strava pomáha zvládnuť s nadhľadom pracovný deň a podporuje našu vitalitu ako aj psychiku, je pre nás ďalší bonus v živote.
Denné menu
To, že šli ceny aj denného menu hore, vieme. Ale už ak obed v reštaurácii – musí to byť top. Príjemná a rýchla obsluha, pestrý výber chutného jedla, ponuka aj pre vegetariánov a dostupnosť v blízkosti Vášho zamestnania. Opäť je tu tlak z času…asi nie každý z nás si môže dovoliť aj hodinovú obedňajšiu prestávku. A možno si na obed kupujete len niečo pod zub z obchodu alebo si nosíte stravu z domu. Ako sme spomínali na začiatku, každý to máme po svojom a nie je to zlé alebo dobré. Vždy by to malo byť to najlepšie pre nás. Tiež sme využívali tieto služby, kým sa to nezmenilo.
Donáška
Výnimočne sa stane, že objednávame obedy. Využívate služby donášky? Máte pozitívne skúsenosti? Ste verní stravník jednej donáške alebo stále skúšate nové veci? Zamýšľate sa nad odpadom z obalov, v ktorých Vám to dovážajú alebo máte vlastný obedár? Vedeli by ste odporučiť niekoho lokálneho z Vášho okolia?
My áno: Lahodnosti RAW VEGAN & VEGETARIAN RESTAURANT…vegetariánska reštaurácia, ktorá nemá problém pripraviť aj vegánsky obed. A máme úžasnú skúsenosť aj s objednávkou pohostenia na oslavu, či špeciálne príležitosti. Daná reštaurácia využíva lokálne a sezónne potraviny, vytvára inšpirujúce recepty a podáva pestré, farebné a plnohodnotné porcie. Ak budete v Poprade, navštívte ich 😉
Kuchynka v práci
Čo všetko máte k dispozícii v kuchynke v práci? Rýchlovarná kanvica? Mikrovlnná rúra, chladnička…máte možnosť spokojne si posedieť na obedňajšiu prestávku pri stole? Alebo len rýchla niečo zahryznete pri počítači, či za volantom a pokračujete v pracovných povinnostiach? Mnoho otázok, ale priznajme si, aké je dôležité zdravé stravovanie pre naše telo, pre náš chrám.
Kuchynka a varenie v Ovitexe
Troška z nášho zákulisia prinášame aj k tejto téme. Keďže asi polovica z nás má sedavé zamestnanie a trávime veľa hodín pri počítači, potrebujeme iné stravovanie a veľkú pozornosť venujeme pracovnému prostrediu a zmene polohy. Sedenie je veľmi nebezpečné! Či sedenie za pracovným stolom, pri šoférovaní a pod. Zdravšie je stáť, chodiť a hýbať sa. Keďže ale vytvárame projekty, kedy je potrebná a dôležitá práca s počítačovými technológiami, myslíme na zmenu polohy a stravu.
Už asi 10 rokov si v Ovitexe varíme. Máme kuchynku, elektrickú dvoj-platničku, rúru a všetko potrebné, aby sme si navzájom vedeli pripraviť výživné, zdravé a niekedy aj jednoduché obedy. Pripravené jedlo na obed z lásky a najčastejšie z domácich surovín je to najlepšie, čomu môžeme venovať energiu, ak sa chceme v pracovnom dni cítiť lepšie. Spomínali sme už hore ako sme skúšali denné menu, či donášky, ale prišlo niekoľko úvah:
- cestovanie na obedové menu, kde si nie vždy vôbec chcete niečo vybrať
- porcie pre ženy až veľké a pre mužov nedostatočné
- opätovné sedenie cestou v aute na obed a na samotnom obede a iné
Bonusy s varením pre kolegov:
- láskavo a pozorne pripravené jedlo aj s potravinami z vlastných záhrad
- osobný kontakt s kolegami. V kuchynke sa prehlbuje ľudský kontakt, čo pri individuálnej práci pri počítači ťažko vytvoríte
- pri príprave jedla človek môže zmeniť polohu, uvoľniť oči, porozprávať sa o iných, ako pracovných témach a uvoľniť nahromadené napätie z psychického výkonu
Teda aj to je jedným z našich tajomstiev v Ovitexe a radi to s vami zdieľame. Pokiaľ hľadáte lokálne potraviny a tiež sezónne, navštívte ponuku Podtatranskej debničky. Naši priatelia už roky pracujú na tomto krásnom projekte so zreteľom na mnohé faktory napomáhajúce práve nám ľuďom a našej Zemi. Dobrú chuť…