Stravujete sa v práci? Ako?

Životný štýl máme každý iný. Záleží na mnohých faktoroch, ale jeden je rovnaký pre všetkých: doba v akej žijeme. Prostredie vytvárajúce väčší stres, zážitok s obdobím vírusovej pandémie, strach z vojny mnohých z nás zasiahol hlboko. Niektorý to vôbec nezvládli filtrovať a tak ich čaká cesta späť do seba, do podstaty lásky. Možno ste v spomínaných obdobiach aj Vy začali viac premýšľať o inom stravovaní alebo ste objavili lásku k pečeniu, či vareniu pre rodinu a blízkych.

Strava a psychika

Za posledných pár rokov sa tempo práce vďaka technológiám rapídne zvýšilo. Pre ľudí sediacich za počítačom to znamená nie len lepší tok informácií, no o to väčšiu psychickú záťaž. Dlhodobá sedavá práca s počítačom zaťažuje nie len fyzické telo, zdravie a vitalitu chrbtice, ale aj zrak a kardiovaskulárny systém. Samozrejmé pri jednostrannej monotónnej práci je človek bytostne sústredený na predmet činnosti a celé hodiny ostáva mimo sociálneho kontaktu. Sedavá práca vyzerá na prvý pohľad jednoducho, no má dve nástrahy: prvou je náročné psychické sústredenie pre každé slovo, číslo a súvislosti, ktoré nie je vidieť a druhou je statické zaťaženie jednostrannej neprirodzenej polohy tela.

workshop ovitex

Táto téma by potrebovala samostatnú kapitolu. Ide o veľkú tému pre ľudí pracujúcich s počítačom a mnohé firmy už vytvárajú zdravšie pracovné podmienky. U nás vo firme sme už absolvovali workshop správneho aktívneho sedenia a zdravé dýchanie s Tinou Penxovouhttps://zdravedychanie.sk/. A čo sa týka stravovania, začali sme asi pred 10 rokmi. Objavovať ako zdravá strava pomáha zvládnuť s nadhľadom pracovný deň a podporuje našu vitalitu ako aj psychiku, je pre nás ďalší bonus v živote.

Denné menu

To, že šli ceny aj denného menu hore, vieme. Ale už ak obed v reštaurácii – musí to byť top. Príjemná a rýchla obsluha, pestrý výber chutného jedla, ponuka aj pre vegetariánov a dostupnosť v blízkosti Vášho zamestnania. Opäť je tu tlak z času…asi nie každý z nás si môže dovoliť aj hodinovú obedňajšiu prestávku. A možno si na obed kupujete len niečo pod zub z obchodu alebo si nosíte stravu z domu. Ako sme spomínali na začiatku, každý to máme po svojom a nie je to zlé alebo dobré. Vždy by to malo byť to najlepšie pre nás. Tiež sme využívali tieto služby, kým sa to nezmenilo.

italiano_brano

Donáška

Výnimočne sa stane, že objednávame obedy. Využívate služby donášky? Máte pozitívne skúsenosti? Ste verní stravník jednej donáške alebo stále skúšate nové veci? Zamýšľate sa nad odpadom z obalov, v ktorých Vám to dovážajú alebo máte vlastný obedár? Vedeli by ste odporučiť niekoho lokálneho z Vášho okolia?

lahodnosti

My áno: Lahodnosti RAW VEGAN & VEGETARIAN RESTAURANT…vegetariánska reštaurácia, ktorá nemá problém pripraviť aj vegánsky obed. A máme úžasnú skúsenosť aj s objednávkou pohostenia na oslavu, či špeciálne príležitosti. Daná reštaurácia využíva lokálne a sezónne potraviny, vytvára inšpirujúce recepty a podáva pestré, farebné a plnohodnotné porcie. Ak budete v Poprade, navštívte ich 😉

Kuchynka v práci

Čo všetko máte k dispozícii v kuchynke v práci? Rýchlovarná kanvica? Mikrovlnná rúra, chladnička…máte možnosť spokojne si posedieť na obedňajšiu prestávku pri stole? Alebo len rýchla niečo zahryznete pri počítači, či za volantom a pokračujete v pracovných povinnostiach? Mnoho otázok, ale priznajme si, aké je dôležité zdravé stravovanie pre naše telo, pre náš chrám.

kuchynka_ovitex

Kuchynka a varenie v Ovitexe

Troška z nášho zákulisia prinášame aj k tejto téme. Keďže asi polovica z nás má sedavé zamestnanie a trávime veľa hodín pri počítači, potrebujeme iné stravovanie a veľkú pozornosť venujeme pracovnému prostrediu a zmene polohy. Sedenie je veľmi nebezpečné! Či sedenie za pracovným stolom, pri šoférovaní a pod. Zdravšie je stáť, chodiť a hýbať sa. Keďže ale vytvárame projekty, kedy je potrebná a dôležitá práca s počítačovými technológiami, myslíme na zmenu polohy a stravu.

2016_obed_ovitex

Už asi 10 rokov si v Ovitexe varíme. Máme kuchynku, elektrickú dvoj-platničku, rúru a všetko potrebné, aby sme si navzájom vedeli pripraviť výživné, zdravé a niekedy aj jednoduché obedy. Pripravené jedlo na obed z lásky a najčastejšie z domácich surovín je to najlepšie, čomu môžeme venovať energiu, ak sa chceme v pracovnom dni cítiť lepšie. Spomínali sme už hore ako sme skúšali denné menu, či donášky, ale prišlo niekoľko úvah:

  •  cestovanie na obedové menu, kde si nie vždy vôbec chcete niečo vybrať
  •  porcie pre ženy až veľké a pre mužov nedostatočné
  •  opätovné sedenie cestou v aute na obed a na samotnom obede a iné

Renatka_obed

Bonusy s varením pre kolegov:

  •  láskavo a pozorne pripravené jedlo aj s potravinami z vlastných záhrad
  •  osobný kontakt s kolegami. V kuchynke sa prehlbuje ľudský kontakt, čo pri individuálnej práci pri počítači ťažko vytvoríte
  •  pri príprave jedla človek môže zmeniť polohu, uvoľniť oči, porozprávať sa o iných, ako pracovných témach a uvoľniť nahromadené napätie z psychického výkonu

vip_obed_Stanka

Teda aj to je jedným z našich tajomstiev v Ovitexe a radi to s vami zdieľame. Pokiaľ hľadáte lokálne potraviny a tiež sezónne, navštívte ponuku Podtatranskej debničky. Naši priatelia už roky pracujú na tomto krásnom projekte so zreteľom na mnohé faktory napomáhajúce práve nám ľuďom a našej Zemi. Dobrú chuť…

Autor článku:
Ing. Kamila Olejníková

Po rokoch v teréne som si našla svoje miesto pri manažovaní a zlepšovaní procesov, tvorbe marketingu a prezentácií našich výsledkov.

Podobné články